De route van het Voetstappenpad

Voetstappenpad paal

De route van het Voetstappenpad is goed gemarkeerd met betonnen paaltjes met een voetstap, en ovale plaatjes op paaltjes en lantaarnpalen. Als er een streep door de voet staat, dan moet u niet die kant op. Als u geen paaltjes of bordjes ziet gaat u in principe gewoon rechtdoor, of vervolgt u het pad.

Voetstappen teken

Alleen voor de wandelrally wordt de route op verwarrende punten met extra paaltjes duidelijker gemaakt. Bovendien staat hieronder een tekstuele beschrijving om u de route duidelijk te maken. Toilet- en horeca-faciliteiten die hieronder genoemd worden zijn alleen op de dag van de Wandelrally beschikbaar.

Startpunt,Stempelpost(SP) 1 ±4.8 km naar SP2

Schotse Hooglanders

U parkeert uw auto op de parkeerplaats op het Mediapark, vanaf de rotonde 200 meter rechts. Dus niet in de parkeergarage van Beeld en Geluid, daar is de gratis uitrijkaart namelijk niet geldig. Of u arriveert per trein/openbaar vervoer op station Hilversum Noord. U vindt de startlocatie in het instituut Beeld en Geluid. Dit kleurrijke gebouw ziet u direct als u geparkeerd bent of van het NS station naar het Media Park wandelt.

Daar kunt u zich inschrijven, een kopje koffie drinken en van de toiletgelegenheden gebruik maken.

Als u uw wandelkaart een eerste stempel heeft, steekt u bij Beeld en Geluid over naar het voetpad langs de Mies Bouwmanboulevard en loopt u naar het noorden. Bij de kruising met de Witte Kruislaan, steekt u bij de verkeerslichten rechtsaf de kruising over naar de Nieuwe Crailose Weg, over de Crailose Brug, en volgt u de voetstappen. Na het klaphek gaat u meteen links links en direct rechts de Bussumerheide op en na 500 meter rechtsaf de Westerheide op. Voetstappen zijn hier duidelijk aangegeven tot aan stempelpost 2. Geniet u van de Schotse Hooglanders, en de uitzichten over de hei en naar de televisie toren van Hilversum.

Stempelpost 2 ±5.5 km naar SP3

Grenspaal

U stempelt hier af, en steekt vervolgens de Larenseweg (N525) over en vervolgt uw weg door een kuil. Na de kuil even opletten, er staan voetstappen, maar een beetje verdekt opgesteld. U moet hier links aanhouden.

Vervolgens wijst de route over de Zuiderheide zich vanzelf. De Zuiderheide is door erosie zanderiger dan de Westerheide. Het Laarder Waschmeer is een met hekken afgezet ontoegankelijk natuurgebied. Als u de weg over Anna's Hoeve nadert, even opletten. Kort nadat u de weg oversteekt moet u haaks linksaf slaan, om onder de A27 door te lopen langs de weg.

Meteen na het viaduct gaat u weer naar rechts. Als u op de weg uitkomt ziet u een grenspaal. Vervolgens volgt u de weg, over het spoor, naar de N415, de Soestdijkerstraatweg. Daar vindt u stempelpost 3. U steekt de straat over richting restaurant Groot Kievitsdal, met toiletten en de mogelijkheid om wat te nuttigen.

Stempelpost 3 ±4.2 km naar SP4

Voetstappenpad bord

Na gestempeld te hebben vervolgt u uw weg langs de beroemde golfbaan van de Hilversumsche Golfclub, waar ook het KLM Open werd gespeeld. Let op: op de zandpaden kruising vóór Restaurant Boschoord slaat u rechtsaf, waar u het informatie bord over het Voetstappenpad vindt. Bij het tweede bankje gaat u linksaf en verder wijst de weg zich door dit mooie stuk bos vanzelf.

Hoewel de route zo dicht langs de A27 ligt hoort u er toch heel weinig van. De dieren in het bos hier, en het uitzichtpunt bij het Hilversumse Wasmeer zijn zeer de moeite waard. U vervolgt uw route richting de oversteek over de A27.Direkt nà het klaphek vindt u stempelpost 4

Als u niet verder wilt wandelen kunt u vanaf hier makkelijk doorlopen naar station Hollandse Rading, zo'n 1100m door het bos, over de Hengstenberg naar het zuiden: u volgt het pad en houdt telkens rechts.

Stempelpost 4 ±10 km naar SP5

Spoorweg

Via de brug steekt u nu eerst de A27 over en vervolgens het spoor naar Utrecht met haar karakteristieke bovenleidingbogen over. Na ongeveer 400 m steekt U met de natuurbrug ook de Utrechtseweg over en vervolgt uw weg het bos in. Let op, na het eerste hek moet u direct scherp links, en loopt u terug langs het hek in de richting waar u vandaan kwam totdat het pad rechtsaf verder gaat. En ook dan is het even opletten om de bijna haakse afslag naar rechts niet te missen: dan vervolgt u uw weg op een pad dat in het bos omhoog en omlaag gaat. Vervolgens loopt u langs een padvindershuisje naar het conferentieoord op de Hoorneboegse heide waar u links omheen loopt.

Geniet eerst van het uitzicht over de Hoorneboegse heide, en loop daarna over de heide in een rechte lijn richting begraafplaats Zuiderhof, een prachtig voorbeeld van Dudok architectuur.

Vandaar vervolgt u uw weg links af over de heide totdat u bij de van Ghentlaan uitkomt en linksaf gaat. Ongeveer 100m daarna gaat u rechtsaf een paadje in, om vervolgens bij de Loosdrechtseweg linksaf -bij de verkeerslichten- over te steken, de Oscar Romerolaan in.

Aan het einde van de Oscar Romerolaan steekt u over en volgt u de voetstappen achter de huizen, langs het watertje, over de parkeerplaats van het winkelcentrum. Hier is de Albert Heijn op zondags na 13:00 geopend, voor als u nog iets wil aanschaffen. Na de winkels loopt u via het doorsteekje tussen de flats en om het water van de Kloosterlaan. Dit hele stuk is bewegwijzerd, kijk vooral op de lantaarnpalen.

Dan steekt u bij de kruising van de N201 over en vervolgt u uw weg langs de ventweg van de Vreelandseweg, dan linksaf de Gijsbrecht van Amstelstraat op. Bij de Gamma aan uw linkerhand steekt u over bij de verkeerslichten en gaat u naar rechts en vervolgens, nà de slagboom, over het wandelpad het Corversbos in.

Bij de eerste kruising gaat u links, en dan weer links, en dan volgt u gewoon de voetstappen. Het Corversbos is heel anders van samenstelling dan de bossen langs de A27. U ziet op een gegeven moment akkers aan uw linkerhand, en volgt deze, totdat u op de Corverslaan komt en links het "rondje van Six" bij Jagtlust kunt zien. Hier is een stempelpost.

Stempelpost 5, ±3.6 km naar finish

Kerkelanden

Bij stempelpost 5 steekt u de 's-Gravelandseweg over en vervolgt hier uw weg over de Oude Meentweg. Nà het bruggetje gaat u direct rechtsaf.

U loopt hier langs een watertje waar vlak voor het volgende bruggetje een geliefd plaatsje is om honden (of paarden) te laten zwemmen. U vervolgt uw weg (let op de boomwortels) totdat u bij de Bussumergrintweg aankomt. U steekt over en houdt links aan en loopt door tot aan het rooster en klaphek bij de Lage Naarderweg, daar gaat u rechtsaf de Mies Bouwman Boulevard weer op tot de finish bij Beeld en Geluid. Bij de finish krijgt u uw laatste stempel.

Facebook Voetstappenpad pagina

Kaart

Kaart van het voetstappenpad
Deze kaart staat ook in het wandelboekje, en toont controleposten...